8 października 2018

Smaki kawy: kawa smakowa – sprawdź jak powstaje!

Kawy smakowe to w przeważającej większości kawy aromatyzowane, które powstają przez dodanie do nich olejków aromatycznych podczas procesu wypalania. Bariści i wyrafinowani smakosze kawy zalecają rezygnację z zakupu gotowych kaw smakowych na rzecz samodzielnie przygotowanych napojów kawowych z dodatkiem naturalnych składników.

Jak powstają kawy smakowe?

Kawy smakowe to głównie kawy aromatyzowane, które cieszą się bardzo dużą popularnością, o czym świadczy chociażby ich bogata gama dostępnych smaków. Powstają one zazwyczaj na bazie arabiki, a smak nadaje się im w trakcie procesu wypalania i chłodzenia. Kawa smakowa powstaje w wyniku spryskania prażonych ziaren kawy wodą z dodatkiem olejku aromatycznego. W tym czasie są one najbardziej podatne na wchłanianie różnych komponentów smakowych. Warto przy tym podkreślić, że większość baristów, pasjonatów i testerów kawy podchodzi do tych eksperymentów z dużą dozą rezerwy. Umotywowane jest to tym, że kawy smakowe (w tym przede wszystkim rozpuszczalne kawy smakowe) powstają przez dodanie do nich sztucznych olejków o syntetycznym składzie. Ponadto bardzo często aromatyczny smak kawy ma zamaskować defekty ziaren kawy np. pleśń.

Syropy do kawy – alternatywny sposób na zmodyfikowanie smaku kawy

Alternatywą dla osób, które lubią kawę smakową, a nie chcą korzystać z gotowych (często bardzo drogich) rozwiązań, są syropy smakowe. Spektrum smaków jest równie szerokie, jak w przypadku gotowych kaw aromatyzowanych. Dobrej jakości kawa z dodatkiem syropu smakowego to również świetna baza do różnego typu deserów - trudno wyobrazić sobie np. tiramisu bez dodatku kawy z amaretto.

Przy zakupie syropów do kawy warto zwrócić uwagę na to, czy powstały one na bazie naturalnych składników. Najlepsze syropy do kawy zwykle powstają z połączenia: wody, cukru i naturalnych wyciągów z przypraw. Nie zawierają konserwantów i innych syntetycznych składników, które psułyby smak kawy.

Przepis na kawę smakową

Zdecydowanie najprostszym, a zarazem najzdrowszym wariatem kawy smakowej jest jej samodzielne przygotowanie.

Kawa z wanilią i cynamonem

Składniki:

  • 2 łyżeczki kawy Robusta lub Arabika.
  • Laska cynamonu.
  • Laska wanilii.
  • Cukier trzcinowy (wg uznania).
  • Mleko.
  • Woda mineralna.

Sposób przygotowania:

  1. Świeżo mieloną kawę wsyp do kawiarki, dodaj niej szczyptę startej wanilii i cynamonu.
  2. Zaparz kawę w kawiarce.
  3. Lekko podgrzej mleko, a następnie je spień i posłodź cukrem trzcinowym.
  4. Zaparzoną kawę przelej do filiżanki i dodaj do niej mleko z pianką.

Kawa truskawkowa

Składniki:

  • 2 łyżeczki kawy Robusta lub Arabika.
  • Mleko (opcjonalnie).
  • Cukier trzcinowy (wg uznania).
  • 5 gałek lodów truskawkowych.

Sposób przygotowania:

  1. Świeżo mieloną kawę zaparz w kawiarce, a następnie odstaw do ostudzenia.
  2. Po ostudzeniu kawy wlej ją do podłużnego pojemnika, dodaj mleko i lody truskawkowe, a następnie zmiksuj za pomocą blendera na gładką masę.
  3. Przelej kawę do szklanek i udekoruj świeżą truskawką na wierzchu.

Kawa czekoladowa

Składniki:

  • 2 łyżeczki kawy Robusta lub Arabika.
  • Mleko (opcjonalnie).
  • 2-3 kostki czekolady o dużej zawartości kakao.
  • Cukier trzcinowy wg uznania.

Sposób przygotowania:

 

  1. Świeżo zmieloną kawę nasyp do kawiarki i dodaj do niej startą czekoladę.
  2. Mleko lekko podgrzej i spień je, a następnie odstaw do ostudzenia.
  3. Przelej kawę do filiżanki, dodaj do niej spienione mleko, a następnie posłódź ją i udekoruj startą czekoladą.
  4. Kawa toffi

 

Składniki:

  • 2 łyżeczki kawy Robusta lub Arabika.
  • 1-2 łyżeczki sosu toffi.
  • 250 ml szklanka zimnego mleka.
  • Bita śmietana do dekoracji.

Sposób przygotowania:

  1. Świeżo mieloną kawę zaparz w kawiarce.
  2. Mleko podgrzej i spień za pomocą blendera lub spieniacza do mleka.
  3. Do zaparzonej kawy dodaj sosu toffi i udekoruj ją bitą śmietaną.

Przeczytaj również