1 września 2017

Kawa w ziarnach a kawa mielona – czym się różnią?

Z pewnością niemalże każdy smakosz kawy zastanawiał się nad tym, czym rożni się kawa w ziarnach od kawy mielonej, i która z nich jest lepsza. Kwestia ta jest indywidualna i uzależniona w głównej mierze od preferencji smakowych oraz możliwości sprzętowych. Podstawową zaletą kawy w ziarnach jest aromat i niepowtarzalny smak. Natomiast kawa mielona pozwala na szybkie przygotowanie gorącego napoju o właściwościach pobudzających.

Jaka kawa do ekspresu?

Kwestia doboru kawy do ekspresu uzależniona jest przede wszystkim od rodzaju sprzętu. Wówczas, gdy posiadamy ekspres automatyczny z funkcją mielenia kawy, najlepiej wybrać kawę w ziarnach, ponieważ napój z niej przygotowany charakteryzuje się silnym aromatem i niepowtarzalnym smakiem. Osoby, które nie mają ekspresu z funkcją mielenia kawy, również mogą wybrać kawę ziarnistą, jednakże muszą one wyposażyć się również w młynek do kawy. W ekspresie kolbowym, przelewowym, typu mokka, i niektórych ekspresach automatycznych, można przyrządzić także napój z kawy mielonej. Jednak w przeciwieństwie do kawy ziarnistej, kawa mielona szybko traci swój aromat.

Kawa świeżo mielona – właściwości

Kawa świeżo mielona z ziaren charakteryzuje się głębokim aromatem, a jej smak uzależniony jest przede wszystkim od gatunku kawy. Najpopularniejszym gatunkiem jest Arabika, która ma lekko gorzkawy posmak. Kilogram dobrej jakości kawy ziarnistej kosztuje ok. 50-100 zł. Nie bez znaczenia jest również to, że świeżo zmielona kawa ziarnista ma silne właściwości pobudzające, a ponadto także poprawia pamięć i koncentrację oraz dostarcza organizmowi wiele substancji odżywczych. Co istotne, picie jednej filiżanki świeżo zmielonej kawy dziennie zmniejsza ryzyko zachorowania na cukrzycę. Poza tym, taki napój jest doskonałym lekiem na depresję i ma korzystny wpływ na nasz nastrój.

Jak zmielić kawę?

Osoby, które nie dysponują ekspresem automatycznym z funkcją mielenia kawy, powinny zaopatrzyć się w młynek do mielenia kawy. Mogą one wybierać pomiędzy:

· młynkiem ostrzowym, który charakteryzuje się niską ceną oraz stosunkowo niską jakością mielenia kawy,

· młynkiem żarowym, który jest znacznie lepszy pod względem zachowywania właściwości kawy,

· młynkiem ręcznym, który napędzany jest siłą ludzkich mięśni,

· młynkiem elektryczny, który pozwala na szybkie zmielenie kawy.

Przygotowanie kawy w kawiarce – która wybrać?

Wytrawni smakosze najpopularniejszego napoju na świecie w szczególności cenią sobie kawę przygotowaną w kawiarce. Smak tego napoju uzależniony jest przede wszystkim od rodzaju i gatunku kawy. Najwygodniejszą opcją jest użycie kawy zmielonej. Jednakże napój przyrządzony z tego typu kawy charakteryzuje się słabym aromatem, co wynika z tego, iż kawa ta szybko traci swoje właściwości. Wobec tego wszystkim amatorom kawy przygotowanej w kawiarce poleca się kawę świeżo mieloną, która charakteryzuje się silnym aromatem i intensywnym smakiem. Nie bez znaczenia jest również to, że tego typu kawa ma silne działanie pobudzające.