04.09.2017

Kawa z mlekiem, czy kawa bez mleka – oto jest pytanie

Kawa ceniona jest na całym świecie ze względu na swój głęboki smak, niepowtarzalny aromat i właściwości pobudzające. Oprócz klasycznej, czarnej kawy smakosze wybierają również kawę wzbogaconą o cukier, mleko lub śmietankę. Pomiędzy zwolennikami kawy bez dodatków, a miłośnikami kawy z mlekiem trwa zażarty konflikt o to, która z nich jest lepsza. Przy ich ocenie brane są pod uwagę walory smakowe, a także wpływ na organizm człowieka. O ile preferencje smakowe są kwestią indywidualną, o tyle w kwestiach zdrowotnych warto zaufać specjalistom – lekarzom i dietetykom.

Dlaczego warto pić kawę?

Kawa charakteryzuje się dobroczynnym działaniem – na całym świecie słynie ze swoich właściwości pobudzających. Oprócz tego filiżanka kawy pozytywnie wpływa na pamięć, koncentrację, pracy mózgu. Ponadto kawa niweluje poczucie zmęczenia, co jest możliwe, ponieważ zawiera ona duże stężenie kofeiny, która przyśpiesza przepływ krwi, co skutkuje lepszym dotlenieniem organizmu. Picie kawy jest polecane osobom zmagającym się z bólami migrenowymi, a także alergikom, ponieważ kofeina obniża ona poziom histaminy. Codzienne picie kawy wspiera metabolizm i redukcję tkanki tłuszczowej, a także zapobiega chorobie Parkinsona, Alzheimera, a także chorobom układu pokarmowego.

Skutki nadmiernego spożywania kawy

O ile picie jednej lub dwóch filiżanek kawy dziennie nie jest szkodliwe dla zdrowia, o tyle spożywanie nadmiernej ilości kawy może mieć poważne konsekwencje dla organizmu człowieka. Nadużywanie kawy może objawiać się: przyśpieszonym rytmem serca, nerwowością, uczuciem niepokoju, rozdrażnieniem oraz bezsennością. Poza tym kofeina, która jest głównym składnikiem kawy podnosi poziom cholesterolu. Nie bez znaczenia jest również to, że kobietom w ciąży zaleca się całkowite zrezygnowanie z picia tego napoju.

Kawa z mlekiem czy kawa bez mleka – która jest zdrowsza?

Zwolennicy kawy czarnej za jej główną zaletę najczęściej podają głęboki smak i niepowtarzalny aromat Co istotne, kawa bez mleka jest uważana za bardziej wartościowe źródło antyoksydantów od kawy białej. Poza tym zawarta w niej kofeina jest lepiej przyswajana przez organizm człowieka. Nie bez znaczenia jest również to, że kawa bez mleka jest niskokaloryczna – filiżanka takiej kawy zawiera zaledwie 4 kcal. Mimo swoich licznych zalet kawa bez mleka może podrażniać żołądek oraz przyczyniać się do wielu chorób układu pokarmowego. Picie kawy czarnej odradzane jest osobom, zmagającym się z wrzodami żołądka, nadwrażliwością na kofeinę oraz arytmią serca.

Kawa z mlekiem jest znacznie łagodniejsza w smaku od kawy czarnej. Poza tym mleko ma negatywny wpływ na przyswajanie kofeiny przez organizm człowieka, co skutkuje słabszym działaniem pobudzającym. Jednakże kawa z mlekiem, w przeciwieństwie do kawy czarnej, nie podrażnia błony śluzowej żołądka.