29 sierpnia 2017

Czy w ciąży można pić kawę?

Temat szkodliwości picia kawy w ciąży jest kontrowersyjny, ponieważ zdania specjalistów w tym zakresie są podzielone. Tak naprawdę poziom szkodliwości najpopularniejszego napoju na świecie uzależniony jest od rodzaju kawy, zawartości kofeiny, a także od tego ile przyszła mama wypija filiżanek kawy dziennie. Nadmiar kawy w ciąży może prowadzić do poronienia lub do przedwczesnego porodu, dlatego też należy uważać na to, żeby nie przekraczać maksymalnie dopuszczalnej dawki kawy w ciąży.

Szkodliwość kawy w ciąży – fakt czy mit?

Wiele przyszłych mam zadaje sobie pytanie „czy w ciąży można pić kawę” , co wynika przede wszystkim z troski o zdrowie dziecka. Wiele specjalistów zaleca całkowite zrezygnowanie z picia kawy w ciąży, jednakże jak wykazały badania umiarkowane spożycie kofeiny nie jest niebezpieczne zarówno dla kobiet w ciąży, jak i płodu. Ważną informacją jest to, że picie kawy w ciąży, nawet w nadmiernych ilościach, nie wpływa negatywnie na rozwój dziecka. Mimo to zbyt duża dawka kofeiny podnosi poziom katecholaminy, co może skutkować utrudnieniami w zakresie łożyskowego transportu krwi i upośledzeniem transportu substancji odżywczych do płodu. Do najpoważniejszych skutków, jakie może wywołać picie nadmiernej ilości kawy w ciąży można zaliczyć: ryzyko zmniejszonej masy urodzeniowej dziecka, przedwczesny poród oraz poronienie. Na liście skutków ubocznych związanych z nadmierną dawką kofeiny można wymienić również: zgagę, mdłości oraz wypłukiwanie z organizmu magnezu i wapnia. Nie bez znaczenia jest to, że spożywanie nadmiernej ilości kawy w ciąży znacznie zwiększa ryzyko wystąpienia anemii.

Jaką kawę mogą pić kobiety w ciąży?

Kobiety, które nie chcą całkowicie zrezygnować z picia kawy podczas trwania ciąży, powinny postawić na napoje z niską zawartością kofeiny. Dla przyszłych mam polecana jest kawa, charakteryzująca się dużym stopniem wypalenia (im jest on większy, tym mniejsza zawartość kofeiny). Oprócz tego kobiety w ciąży mogą sięgać po cappuccino, kawę rozpuszczalną oraz kawę zbożową, która w ogóle nie zawiera kofeiny. Co istotne, przyszłe mamy powinny pamiętać o tym, że kawa nie jest jednym źródłem kofeiny, bowiem składnik ten znajduje się również w: herbacie, energetykach, coli, a także w czekoladzie.

Co zamiast kawy w ciąży?

Na rynku można znaleźć wiele produktów, które są dobrym substytutem kawy. Chociaż nie zawierają kofeiny, wykazują właściwości pobudzające i zdrowotne. Oprócz wspomnianej kawy zbożowej dużą popularnością wśród kobiet w ciąży cieszy się kawa bezkofeinowa. Dobrym zamiennikiem dla kawy w ciąży jest zielona herbata, która oprócz tego, że ma właściwości pobudzające również, poprawia koncentracje, uspokaja, a także ułatwia zasypianie.