18.06.2018

Kawa — codzienny nawyk czy uzależnienie od kofeiny?

Kawa uchodzi za najpopularniejszy napój na świecie i jest ceniona w głównej mierze za swój smak, aromat i właściwości pobudzające. Jej głównym składnikiem jest kofeina, która aktywnie oddziałuje na ośrodkowy układ nerwowy człowieka. Spożywanie kawy codziennie w bardzo dużych ilościach może skutkować uzależnieniem od kofeiny. Z tego powodu należy uważać, by codzienny rytuał picia kawy nie zamienił się w niekontrolowaną chęć sięgnięcia po filiżankę z kawą.

Właściwości kawy — czym charakteryzuje się kawa?

Podstawowym składnikiem kawy (z wyjątkiem zbożowej) jest kofeina, która jest łagodnym środkiem oddziałującym na centralny układ nerwowy człowieka. Popularność kawy uzasadnia się jej smakiem, aromatem i właściwościami pobudzającymi. Zawarta w kawie kofeina pozytywnie wpływa na wydolność umysłową, poprawia czujność, uwagę i koncentrację. Ze względu na wymienione właściwości kawy, wiele osób nie wyobraża sobie dnia bez filiżanki aromatycznego espresso i nie ma nic w tym gorszącego. Niepokój powinna wzbudzić niekontrolowana chęć spożycia kawy, która pojawia się więcej niż 2-4 razy dziennie. Może to świadczyć o uzależnieniu od kofeiny, które w praktyce występuje bardzo rzadko.

Uzależnienie od kofeiny — czy jest możliwe?

Osoby, które codziennie piją kawę bardzo rzadko, zastanawiają się nad tym, ile kofeiny ma kawa. Tymczasem to właśnie ta substancja jest odpowiedzialna za właściwości pobudzające, które przypisywane są kawie. Co ciekawe, jedna filiżanka kawy ma zaledwie 85 mg kofeiny. O uzależnieniu od kofeiny można mówić dopiero wtedy, gdy dzienne spożycie tej substancji przekracza 600 mg, co w praktyce oznacza, że musielibyśmy wypijać ponad 7 filiżanek kawy dziennie. Przy czym warto pamiętać, że nie tylko kawa zawiera kofeinę — jej śladowe ilości można odnaleźć również w: herbacie, coli, kakao, czekoladzie, a nawet w tabletkach przeciwbólowych. Dlatego też w celu uniknięcia uzależnienia od kofeiny nie zaleca się wypijać więcej niż trzy filiżanki kawy na dobę (zasada ta nie dotyczy osób chorych na serce).

Wśród charakterystycznych objawów uzależnienia od kofeiny można wymienić:

  • intensywne bóle głowy, które przypominają bóle migrenowe,
  • zaburzenia snu — bezsenność lub nadmierną senność,
  • zaburzenia nastroju — nadmierną drażliwość i nadpobudliwość,
  • uczucie wzmożonego i bezzasadnego lęku,
  • kołatanie serca związane z jego przyśpieszonym rytmem,
  • przewlekłe zmęczenie, które ustępuje po wypiciu filiżanki kawy.

Espresso czy kawa z mlekiem — co jest zdrowsze?

Smakosze kawy dzielą się na amatorów czarnego, aromatycznego espresso i tych, których zachwyca picie kawy z mlekiem. Drogocenne właściwości małej, czarnej kawy znane są już od dawna. Charakteryzuje się ona najbardziej skoncentrowaną dawką kofeiny, dzięki czemu po jej wypiciu możemy liczyć na szybką poprawę koncentracji. Przy czym nie należy przesadzać z ilością kawy, ponieważ może to skutkować nie tylko uzależnieniem od kofeiny, ale również niedoborem wielu mikro- i makroelementów, w tym m.in. magnezu, potasu i żelaza.

Zwolennicy kawy z mlekiem doceniają przede wszystkim jej łagodny smak i niepowtarzalny aromat, który sprawia, że filiżanką takiego napoju można delektować się przez dłuższą chwilę. Na niekorzyść kawy z mlekiem działa jej kaloryczność. Wbrew powszechniej opinii zawartość mleka w kawie nie obniża poziomu kofeiny. Jedynie mleko, które tworzy na ściankach żołądka lekką warstwę, opóźnia proces wchłaniania poszczególnych składników kawy.