02.11.2017

Jaką wybrać kawę do ekspresu ciśnieniowego?

Kawa jest jednym z najbardziej popularnych i jednocześnie najczęściej spożywanych napojów na świecie. Nie brakuje fanów tego czarnego napoju, jego smaku, głębokiego aromatu oraz pobudzenia, jakie zapewnia zawarta w każdej filiżance kofeina. Nie ulega przy tym wątpliwości, że najsmaczniejszy jest napar przyrządzany w ekspresie ciśnieniowym, który pozwala wydobyć z ziaren wszystko to, co najlepsze. Powstaje przy tym jednak pytanie - jaka kawa do ekspresu ciśnieniowego nadaje się najbardziej i która z wielu dostępnych kaw zapewni najlepszej jakości napój?

Jaki ciśnieniowy ekspres do kawy wybrać?

Aby powstała filiżanka doskonałego napoju, potrzebny jest dobrej jakości sprzęt, w którym ten napój można przyrządzić. Najlepiej sprawdza się w tym zadaniu ekspres ciśnieniowy, ponieważ pozwala na wydobycie maksimum smaku i aromatu z ziaren. Jednak urządzeń tego typu jest wiele - jak więc wybrać ten najlepszy?

  • ekspres ciśnieniowy ręczny

Tego typu urządzenie pozwala na przygotowanie napoju doskonałego w smaku i o głębokim aromacie, jednak za jednym razem możliwe jest uzyskanie jednej lub dwóch porcji naparu. Sprawia to, że tego typu urządzenie jest idealne dla tych osób, które nie piją dużo kawy, sprawdza się też doskonale do przygotowywania napoju w domowych warunkach. Wymaga jednak przy tym dłuższej chwili na obsługę. Większość ekspresów ręcznych czy kolbowych nie ma wbudowanego młynka do kawy, zatem chcąc uzyskać napar ze świeżo zmielonych ziaren, trzeba je zmielić samemu. Dodatkowo, nie wszystkie urządzenia tego typu posiadają dyszę do spieniania mleka, więc może się okazać, że rytuał przygotowywania porannej kawy będzie wymagał użycia jeszcze jednego przyrządu.

  • ekspres ciśnieniowy automatyczny

Podobnie jak w przypadku ekspresu ręcznego, kawa przygotowana w tym urządzeniu będzie doskonała w smaku. Zasadnicza różnica polega jednak na tym, że ten ekspres właściwie przygotuje kawę sam, można więc zaoszczędzić nieco czasu. Często młynek do kawy jest już w ekspres wbudowany, zatem nie trzeba ziaren mielić samodzielnie, podobnie rzecz się ma ze spieniaczem do mleka. Wszystko to sprawia, że ekspres automatyczny jest propozycją idealną dla osób, które nie mają wiele czasu na parzenie kawy i chcą, by cały proces zamykał się na jednym urządzeniu.

Odpowiedź na pytanie, jaki ciśnieniowy ekspres do kawy wybrać brzmi zatem następująco: wszystko zależy od preferencji oraz tego, czy liczymy na wygodę, czy przygotowywanie kawy ma być swoistym rytuałem.

Jaka kawa najlepsza do ekspresu ciśnieniowego?

Na rynku liczą się właściwie dwa rodzaje kawy: arabica oraz robusta. Można spotkać również mieszanki tych dwóch gatunków. W kwestii tego, jaka kawa do ekspresu ciśnieniowego nadaje się najlepiej, warto powiedzieć, że przede wszystkim ziarnista. Połowa sukcesu w parzeniu kawy to świeżo zmielone ziarna, w których tkwi aromat i doskonały smak.

Jeśli natomiast chodzi o gatunek, wybór zależy od indywidualnych preferencji. Oba rodzaje kawy różnią się smakiem i aromatem.

Arabica:

  • aromatyczna,
  • łagodna w smaku,
  • wzbogacona o nuty smakowe takie jak orzechowa, czekoladowa,
  • zawiera niewiele kofeiny.

Robusta:

  • mocniejsza, bardziej intensywna w smaku,
  • ma wyższą zawartość kofeiny.

Koneserzy espresso o głębokim smaku z pewnością docenią walory Robusty, która świetnie nadaje się do parzenia tego typu napojów. Natomiast osoby, które wolą delikatniejszy smak czy wybierają mleczne napoje na bazie kawy, powinny zdecydować się na łagodniejszą Arabicę.