24.08.2017

Kawa do ekspresu – najlepsza jakość w ofercie od Get Fresh

Jaki ekspres do kawy sprawi, że mała czarna będzie smakować doskonale, a jej aromat oczaruje wszystkich wokół? Jedynie ciśnieniowy ekspres i sposób parzenia zastosowany w tym urządzeniu sprawia, że z kawy wydobywane jest wszystko to, co najlepsze, a jej bogaty smak zachwyca. Jednak by napój rzeczywiście był tak doskonały, nie tylko ekspres powinien być dobrej jakości, ale i sama mieszanka poddawana parzeniu. Kawa do ekspresu - jaką wybrać?

Jaki ekspres do kawy

Jak zostało wyżej wspomniane, by wydobyć z kawy to, co najlepsze, należy mieć do tego odpowiedni sprzęt. Na rynku dostępnych jest kilka rodzajów ekspresów:

  • ciśnieniowe, a wśród nich ręczne, na przykład kolbowe, oraz automatyczne
  • przelewowe
  • kawiarki, czyli rodzaj ekspresu niskociśnieniowego

Najbardziej bogatą w smak i aromat kawę da się uzyskać w ekspresie ciśnieniowym. Zarówno ręczny, jak i automatyczny ekspres pozwala na zaparzenie dobrego napoju, jednak ten pierwszy sprawdza się w przypadku osób, które nie piją wiele kawy. Podczas jednego zaparzenia można uzyskać jedną lub dwie porcje kawy, czyli na użytek domowy tego typu sprzęt jest idealny. W firmach najlepiej sprawdzają się ekspresy automatyczne, w których wystarczy ustawić odpowiednie parametry lub jedynie wcisnąć przycisk, a kawa robi się sama. Warto również, by miał wbudowany młynek, co pozytywnie wpływa na smak napoju. Uzyskać można nawet kilka porcji naparu, co sprawdza się w biurach, gdzie z urządzenia korzysta więcej osób.

Jaka jest najlepsza kawa do ekspresu?

Na rynku liczą się jedynie dwa gatunki kawy: arabica oraz robusta. Różnią się między sobą nie tylko kształtem ziaren oraz miejscem występowania, ale także smakiem i aromatem uzyskiwanego z nich naparu. Arabica daje napój delikatny, bogaty w dodatkowe nuty zapachowe: orzechowe czy czekoladowe. Ma także stosunkowo niewielką zawartość kofeiny, można więc pić ją bezpiecznie. Robusta natomiast daje napar bardziej intensywny i ostry w smaku, a zawartość kofeiny jest wyższa niż w arabice.

Ziarnista kawa do ekspresu - najlepszy smak w ofercie Daru Natury

Najbardziej pełny smak naparu daje kawa ziarnista, która bezpośrednio przed zaparzeniem zostaje zmielona. W ofercie Daru Natury znaleźć można włoskie kawy Segafredo o wysokiej jakości i doskonałym smaku.

  • Segafredo Vending Espresso

Jest to kawa o dużej mocy i intensywnym smaku. Używając tych ziaren, można przygotować doskonałe espresso, a także americanę oraz kawy mleczne: latte i cappuccino.

  • Segafredo Vending Dolce

Ta kawa ma moc nieco mniejszą niż poprzedniczka, ma także delikatniejszy smak. Z tego względu idealnie komponuje się z kawami mlecznymi, takimi jak latte oraz cappuccino.

  • Segafredo Speciale 100% Arabica

Są to ziarna kawy odmiany Arabica, bez dodatków innych gatunków. Jest najsłabsza ze wszystkich trzech rodzajów, a przy tym również najdelikatniejsza w smaku. Na jej bazie można przygotować doskonałe espresso, a także mleczne cappuccino.

Najlepsza kawa do ekspresu to taka, na bazie której można stworzyć pyszne napoje. Niepowtarzalny aromat i głęboki smak to cechy dobrej kawy, a napar z takich ziaren może być bazą do innych, doskonałych kaw. Dar Natury oferuje wysoką jakość kaw, a także ekspresów do kawy idealnych dla mniejszych i większych firm.