6 marca 2019

Woda strukturalna – jakie ma właściwości? Jak ją zrobić?

Woda pełni jedną z najważniejszych ról w organizmie - nie tylko stanowi ok. 70% całego ciała, lecz także jest obecna w tkankach, komórkach, kościach czy mózgu. Sprawuje przede wszystkim funkcję oczyszczającą, filtruje krew oraz zostaje wydalana wraz z toksynami z organizmu w postaci potu, moczu czy wydychanego powietrza. Odpowiada także za utrzymanie prawidłowej struktury i nawilżenia skóry - odpowiedni stan nawodnienia organizmu (wraz ze zdrową dietą i aktywnością fizyczną) zapewnia spowolnienie postępujących wraz z wiekiem procesów starzenia. W związku z tym bardzo ważne jest uzupełnianie ubytków wodą jak najwyższej jakości. Na rynku obecnych jest wiele rodzajów wody, której jakość i skład różnią się między sobą. Od pewnego czasu jednak popularną ciekawostką jest woda strukturalna, która ma wielu zwolenników i równie dużą ilość przeciwników. Czym jest, jakie ma właściwości i jak uzyskać wodę strukturalną?

Woda strukturalna: co to jest?

Woda w organizmie uznawana jest za wodę strukturalną - czystą, naturalną, nieprzetworzoną, o dobroczynnych właściwościach. Zwolennicy teorii wody strukturalnej uważają, że woda dzieli na ,,martwą” i ,,żywą”. W rurach płynie tzw. woda ,,martwa”, która poddawana jest wielu procesom oczyszczającym, niszczącym jej strukturę i zawierające wapń, żelazo i chlor, szkodliwe dla organizmu. Według nich niezdrowa jest także woda mineralna, która ma w składzie sole i minerały, trudno przyswajalne przez organizm. W związku z obecnością tych substancji, organizm musi ją oczyścić i przetworzyć, w wyniku czego zużywamy dużą ilość energii, którą moglibyśmy poświęcić do innych celów, np. regeneracji komórek.

Woda ,,żywa” natomiast to para, która spada w postaci deszczu i śniegu na ziemię, następnie zamarza, topi się i spływa do rzek i strumieni - taka woda jest w pełni naturalna i ma najbardziej zbliżoną strukturę do wody obecnej w organizmie, dlatego jest lepiej przez niego przyswajalna. Dobroczynne właściwości wody strukturalnej leżą podobno w jej strukturze - nie tylko jest lepiej przyswajalna niż zwykła woda butelkowana czy z kranu, lecz także ma większą zdolność rozpuszczania i usuwania toksyn oraz szkodliwych substancji z organizmu, wspierania dostarczania tlenu i substancji odżywczych do komórek. Ze względu na to, że organizm nie potrzebuje wiele energii do jej przyswojenia, w szybki sposób nawadnia, a także reguluje procesy metaboliczne, stymuluje pracę wątroby i ułatwia procesy oczyszczanie jelit.

Jak uzyskać wodę strukturalną?

Woda strukturalna obecna jest w warzywach i owocach, można ją także pozyskać z lodu, dlatego łatwo ją przygotować nawet w warunkach domowych. Sposób przygotowania jest naprawdę prosty, ponieważ wystarczy wlać do garnka odmierzoną ilość wody, którą następnie należy zagotować i odstawić do wystygnięcia. Ostudzoną wodę mrozić w zamrażalniku przez 3-4 godziny. Po tym czasie garnek wyjąć, przebić warstwę z lodu i wlać zawartość do pojemnika. Tak otrzymana woda z lodu ma właściwości wody strukturalnej. Na rynku istnieją także specjalne urządzenia, służące do strukturowania wody.

Woda strukturalna ma swoich przeciwników i zwolenników. Jest wiele badań zaprzeczających teorii strukturowania wody, m.in. za pomocą specjalnych urządzeń. Jednak, niezależnie od tego, czy pijemy wodę źródlaną, mineralną, a może strukturalną, zawsze warto zadbać o odpowiednie filtry oraz dobrać do swoich indywidualnych preferencji i potrzeb wodę jak najlepszej jakości od sprawdzonych producentów. Najważniejsze jest w końcu zdrowie i utrzymanie odpowiedniego nawodnienia organizmu, aby zapobiec chorobom i odwodnieniu oraz zapewnić sobie młody wygląd na dłużej.

Przeczytaj również