18.10.2018

Syropy do kawy – urozmaicenie codziennego rytuału

Syropy do kawy to jeden z najpopularniejszych dodatków modyfikujących smak ulubionego napoju setek ludzi. Stanowią one alternatywę dla sztucznie aromatyzowanych kaw smakowych. Przy zakupie syropów warto zwrócić uwagę na ich skład – z reguły im krótszy, tym lepszy. Opcjonalnie można również samodzielnie przygotować syrop do kawy.

Syrop do kawy – właściwości

Syrop do kawy jest jednym z najszybszych sposobów na zmodyfikowanie smaku kawy, która jest codziennym towarzyszem wielu ludzi. Wówczas, gdy codziennie sięgamy po filiżankę tej samej kawy, nic dziwnego, że po kilku miesiącach jej picie nie sprawia nam już takiej przyjemności. W takiej sytuacji warto wypróbować gotowe syropy do kawy, które dostępne są w różnych wariantach smakowych. Syropy nie tylko zmieniają smak kawy, ale również dodają jej kalorii. Dlatego też kawę z dodatkiem syropu można potraktować jako pyszny deser i z powodzeniem można ją zaserwować swoim gościom.

Jakie syropy do kawy są najlepsze?

Tak jak istnieje wiele rodzajów kaw wybór syropów na rynku jest szeroki. Można je nabyć zarówno w wyspecjalizowanych sklepach dla kawoszy, jak i supermarketach. Przy zakupie syropu do kawy warto w pierwszej kolejności zwrócić uwagę na jego skład. W przypadku tego dodatku do kawy zasada – im krótszy skład, tym lepszy produkt, sprawdza się w 100%. Syrop do kawy powinien zawierać: wodę, cukier i naturalne wyciągi z przypraw. Warto przy tym podkreślić, że dobrej jakości syropy są gęste – 0,5 l produktu powinno nam starczyć na ok 100 filiżanek kawy.

Domowe syropy do kawy

Alternatywą dla gotowych syropów do kawy są samodzielne przygotowanie syropy. Opcja ta jest polecana osobom, które lubią smakową kawę i cenią sobie produkty wysokiej jakości.

Syrop do kawy o smaku karmelowym:

  • 250 g cukru trzcinowego (opcjonalnie może być biały).
  • 250 ml wody mineralnej.

Sposób przygotowania:

  1. Do garnka z grubym dnem wsyp cukier i wodę i gotuj do czasu, aż kolor mieszanki przybierze lekko brązowy odcień.
  2. Zagotuj wodę i powoli wlewaj ją do skarmelizowanego cukru.
  3. Gotuj syrop na wolnym ogniu i mieszaj drewnianą łyżką.
  4. Zostaw syrop na noc, a następnie przelej do słoika.

 

Syrop do kawy o smaku cynamonowym:

Składniki:

  • 15 g cukru.
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego.
  • 300 ml wody
  • 0,5 łyżeczki cynamonu.

Sposób przygotowania:

  1. Wlej do garnka wodę, dodaj do niej cukier, a następnie podgrzewaj przez cały czas mieszając.
  2. Do mieszanki dodaj cynamon i cukier waniliowy i pozostaw na ogniu do czasu aż powstanie syrop.
  3. Gotuj syrop na wolnym ogniu do czasu aż zgęstnieje i zmieni kolor na lekko brązowy.
  4. Syrop ostudź, a następnie przelej do małej buteleczki.

Syrop do kawy o smaku waniliowym

Składniki:

  • 0,5 kg cukru białego.
  • 5 lasek wanilii.
  • 0,5 l wody mineralnej.

Sposób przygotowania:

  1. Rozpuść cukier w wodzie, a następnie do mieszanki dodaj laski wanilii i doprowadź do wrzenia.
  2. Roztwór gotuj na wolnym ogniu przez 30 minut.
  3. Ostudź syrop, a następnie przelej go do małych butelek i przechowuj w chłodnym miejscu.

Syrop do kawy o smaku piernika

Składniki:

  • 120 g cukru kryształ.
  • 350 ml wody.
  • 3 g przyprawy do piernika.

Sposób przygotowania:

  1. Na początku rozpuść cukier i wodę w niewielkim rondelku.
  2. Do skarmelizowanego cukru dodaj przyprawy do piernika.
  3. Gotuj syrop na wolnym ogniu i redukuj mieszankę cały czas mieszając.
  4. Przelej syrop do małego słoiczka, odstaw do ostudzenia, a następnie przechowuj w lodówce.