13 września 2017

Najlepsza kawa ziarnista – tylko Segafredo

Smak kawy uzależniony jest od wielu czynników, w tym szczególności od rodzaju oraz sposobu jej przyrządzania. Najpopularniejszym gatunkiem kawy jest Arabika, która ma ok. 70% udziału na globalnym rynku kawowym. Charakteryzuje się ona czekoladowym posmakiem i stosunkowo niską zawartością kofeiny, co powoduje, że bardzo często jest mieszana z Robustą – bardziej pospolitym gatunkiem kawy. Krajem, który słynie z produkcji wysokiej jakości kaw są Włochy, z których pochodzi m.in. kawa Segafredo.

Po czym poznać dobrą kawę ziarnistą?

Najważniejszym kryterium oceny jakości kawy jest jej świeżość – bez względu na to, z jakim gatunkiem kawy mamy do czynienia. Trudno ukryć, że znacznie lepiej smakują kawy świeżo wypalone od kaw, które przez proces wypalenia przeszły kilka miesięcy temu. Duży wpływ na smak kawy ma również miejsce jej produkcji. Takie uwarunkowania, jak np. klimat i rodzaj gleby mają bardzo duży wpływ na jakość kawy. Nie bez znaczenia jest to, że kawy z supermarketów zazwyczaj pochodzą z przemysłowych plantacji, w których większą uwagę przywiązuje się do ilości produkowanej kawy niż do jej jakości. Duży wpływ na smak kawy ma również jej gatunek. Obecnie globalny rynek kawy zdominowany jest przez dwa gatunki kawy: Arabikę i Robustę. Pierwsza z nich jest uważana za szlachetniejszy gatunek kawy, ponieważ jej uprawa jest bardzo wymagająca. Kakaowce, z których wytwarzana jest Arabika uprawiane są głównie na terenach wysokogórskich w Ameryce Południowej i Afryce. Z kolei Robusta nie jest aż tak wymagającym gatunkiem kawy, a poza tym jest odporna na negatywne odziaływanie czynników zewnętrznych.

Segafredo – włoska kawa wysokiej jakości

Osoby, które szukają najlepszej kawy ziarnistej, powinny postawić na włoską kawę – Segafredo. Firma, która produkuje tę kawę została założona w latach 70. XX w. w Bolonii, od tego czasu nieprzerwanie cieszy się dobrą opinią konsumentów i jest znana na całym świecie z dobrej jakości kawy. Początkowo celem tej rodzinnej firmy było rozpowszechnienie smaku włoskiego espresso. Obecnie większość kaw Segafredo stanowi dobrze skomponowaną mieszankę dwóch najpopularniejszych gatunków kaw na świecie – Arabiki i Robusty. Dzięki temu, kawa Segafredo jest wyrazista w smaku i charakteryzuje się głębokim aromatem. Co istotne, kawa ta doskonale sprawdzi się do ekspresu automatycznego z funkcją mielenia ziaren.

Przeczytaj również