6 lipca 2018

Na czym polega tajemnica nieodpartego smaku czekolady?

Dziś, 7 lipca, w Międzynarodowy Dzień Czekolady prezentujemy historię czekolady i odkrywamy jej walory smakowe.

Czekolada odbyła bardzo długą drogę zanim pojawiła się w Europie. Licząca sobie 4000 lat historia czekolady zaczyna się w starożytnej Mezoameryce, czyli obecnym terytorium Meksyku. Tam właśnie przedstawiciele najstarszej cywilizacji Ameryki Łacińskiej poznali jako pierwsi smak czekolady przyrządzonej z drzewa kakaowca. Prawdziwy kult czekolady rozwinęli Majowie, uważając czekoladę za napój bogów. Mieszali ziarna kakaowca z różnymi przyprawami uzyskując miksturę zwaną „xocolatl” czyli gorzką czekoladę. Z kolei Aztekowie używali ziaren kakaowca jako środka płatniczego aż do XV w.

Dopiero w XVII w. czekolada trafiła do Europy i szybko zyskała popularność wśród arystokracji. W szybkim tempie powstawały plantacje kakaowca. Członkowie rodziny królewskiej i klasa wyższa spożywała czekoladę w celach zdrowotnych. Podawana w formie napoju wzbogacana była miodem i cukrem.

Walory smakowe czekolady.

Dziś czekoladę znają wszyscy! Możemy delektować się jej smakiem każdego dnia. Wyjątkowy smak i zapach czekolada zawdzięcza wyselekcjonowanym i specjalnie prażonym ziarnom kakaowca. Obecnie największe powierzchnie upraw znajdują się w Afryce.

Do wybory mamy różne rodzaje czekolad: gorzką, mleczną, deserową i białą oraz całą gamę czekolad z różnymi dodatkami. Do tradycyjnych tabliczek czekolady dodawane są orzechy i inne bakalie takie jak np. rodzynki, kawa, karmel. Ponadto czekolady nadziewane są owocami i ich aromatami.

Dlaczego warto jeść czekoladę?

Czekolada nie tylko dobrze smakuje i poprawia nastrój, ale ma także korzystny wpływ na zdrowie człowieka. Powoduje wydzielanie endorfin produkowanych w mózgu i rdzeniu kręgowym, poprawiających nastrój i łagodzących ból.

Czekolada posiada właściwości relaksujące, uspokajające, ale jest również doskonałym źródłem energii. Zawiera witaminy: A, B1, B2, B3, E i PP oraz substancje działające pobudzająco takie jak teobromina czy kofeina. Duża zawartość magnezu, szczególnie w gorzkiej czekoladzie, ułatwia wchłanianie wapnia, oraz przeciwdziała stresom, a żelazo, cynk i wapń przyspieszają krążenie krwi w organizmie. Warto podkreślić, że czekolada poprawia też przemianę materii, pracę mózgu i serca.

O czekoladzie mówi się: słodki narkotyk. I rzeczywiście od czekolady można się uzależnić. Uwielbiamy ją za wyborny smak i zapach. Zbyt duże ilości spożywanej czekolady mogą prowadzić do otyłości. Dzienna dawka czekolady powinna wynosić maksymalnie 50 g.

Jedzmy rozważnie, na zdrowie!