15.01.2019

Kawa z olejem kokosowym – właściwości Bulletproof coffee

Kawa od zawsze cieszy się dużą sympatią i popularnością, ale jak się okazuje, nie tylko w klasycznej formie. Na rynku pojawiają się jej coraz nowsze odsłony, które charakteryzują się oryginalnym smakiem, a dodatkowo wzbogacają kawę o dodatkowe właściwości. Jedną z takich nowości jest kawa z olejem kokosowym, znana pod tajemniczą nazwą Bulletproof Coffee. Na czym polega jej fenomen, jak ją przygotować i dlaczego warto ją pić?

Amerykański przepis na „kuloodporną” kawę, inspirowany Tybetem

Pierwsza wzmianka o kawie z olejem kokosowym miała miejsce w roku 2004 za sprawa pewnego blogera z Ameryki. Jak się okazuje inspiracji do tego pomysłu należy szukać raczej po drugiej stronie globu, czyli w rejonach azjatyckich, a dokładniej w Tybecie. Pewien publicysta – Dave Asprey, udał się w podróż, gdzie miał okazję skosztować tradycyjnej tybetańskiej herbaty z dodatkiem mleka pochodzącego od jaków oraz masła. Po powrocie do ojczyzny Asprey postanowił poeksperymentować w podobny sposób z kawą, dodając do niej zwykłe masło i tłuszcz średniołańcuchowy. W kwestii Bulletproof Coffee przepis pojawił się na blogu publicysty i szybko stał się bardzo popularny. Miał być to napój znacznie przyspieszający proces spalania tłuszczu bez ryzyka wystąpienia skutków ubocznych. Miało to wynikać z odpowiednich dodatków, a także wysokiej jakości kawy.

Korzyści z picia kawy z olejem kokosowym

Aby zrezygnować ze smaku i aromatu tradycyjnej kawy, w jej alternatywnej wersji musi być coś, co będzie dostatecznie przekonujące. Kawa z olejem kokosowym i masłem okazała się być naprawdę atrakcyjna, gdyż wiele osób zastąpiło nią swoje ulubione latte, espresso czy mała czarną. Do głównych zalet „kuloodpornej kawy” należą:

  • znaczne przyspieszenie procesu spalania nadmiaru tkanki tłuszczowej, co w efekcie pozwala na pozbycie się zbędnych kilogramów,
  • sama kawa jest na tyle sycąca, że zapewnia energię i uczucie sytości na dłuższy czas, eliminując podjadanie,
  • bogata w tłuszcze znacznie poprawia kondycję organizmu, wpływając przede wszystkim na poziom koncentracji, kreatywnego myślenia i szybkość reakcji.

Kawa z olejem kokosowym – jak zrobić i jak ją pić?

Choć nazwa brzmi bardzo prosto – kawa z olejem kokosowym, jak zrobić ten napój, aby osiągnąć zamierzone efekty? Kluczową kwestią w temacie Bulletproof Coffee, jest pora, w której powinno się sięgać po ten wyjątkowy napój. Aby kawa mogła działać, tak jak powinna, najlepiej wypić ją rano – nie do śniadania, tak jak tradycyjną kawę, lecz zamiast porannego posiłku. Tylko w takiej konfiguracji kawa z olejem kokosowym będzie działała pozytywnie na organizm i pozwoli na efektywne spalanie tłuszczu. Jak zatem przyrządzić odpowiednią „kuloodporną kawę”?

Bulletproof Coffee przepis
Jeśli chodzi o przepisy, w sieci można znaleźć wiele różnych wariantów, różniących się od siebie proporcjami poszczególnych składników. Można je samodzielnie zmodyfikować wedle własnego uznania i smaku, jednak przepis wygląda tak:

  • 2 filiżanki świeżo parzonej kawy dobrej jakości – to podstawa Bulletproof Coffee,
  • 2 łyżeczki oleju kokosowego – jeżeli ktoś nie lubi jego smaku bądź nie chce spożywać oleju w takiej ilości, może zmniejszyć ilość do jednej łyżeczki,
  • od 2 do 6 łyżeczek masła klarowanego – ważne jest, aby zwrócić uwagę na to, by masło było dobrej jakości. Liczba łyżeczek zależy od indywidualnych preferencji,
  • kilka łyżeczek mleka kokosowego – nie jest to składnik konieczny do osiągnięcia pożądanego działania kawy, jednak poprawia walory smakowe, nie wpływając na efekty i działanie napoju.