16 sierpnia 2017

Jaki gatunek kawy wybrać?

Istnieje wiele rodzajów kaw, a każdy z nich jest inny. Co za tym idzie, rodzaj naparu przygotowany z danych ziaren także będzie się różnić, a smak, w zależności od gatunku, będzie inny. Jak więc odnaleźć się w tym i wybrać taki gatunek kawy, który będzie doskonały pod względem smaku oraz aromatu, a także dopasowany do oczekiwań?

Kawa - rodzaje

Choć rodzajów kawy jest kilka, najbardziej popularne są dwa: Arabika oraz Robusta. Różnią się one od siebie miejscem pochodzenia, ale także charakterem i smakiem naparu, który z nich powstaje.
Gatunek kawy Coffea Arabica

  • ten rodzaj kawy pochodzi z okolic Sudanu oraz Wyżyny Abisyńskiej, a stamtąd do Polski dotarła od Turków. Jako napój zaczęto spożywać ją w średniowieczu.
  • jest to najstarszy, a także najbardziej popularny gatunek kawy
  • uprawa Arabiki jest wymagająca, rośliny potrzebują tropikalnych warunków oraz odpowiedniej wysokości. Z tego względu ten rodzaj kawy uprawiany jest przede wszystkim W Afryce, Indiach, Brazylii, a także na Jawie. Stamtąd kawa rozsyłana jest dalej w świat.
  • ziarna tego gatunku charakteryzują się zielonkawym kolorem oraz podłużnym kształtem
  • napar otrzymywany po zaparzeniu tych ziaren jest aromatyczny oraz łagodny w smaku, niekiedy wzbogacony o takie nuty, jak orzechowa czy czekoladowa
  • Arabica ma niewielką zawartość kofeiny - od 1% do około 1,7%. Sprawia to, że można pić ją częściej, niż inne gatunki bez szkody dla zdrowia.

Gatunek kawy Coffea Robusta

jest drugim najpopularniejszym obecnie rodzajem kawy, zaraz po Arabice

została odkryta dopiero w XIX wieku, więc stosunkowo późno - później, niż Arabikę

ziarna Robusty są mniejsze niż Arabiki, a także bardziej owalne. Są również odporne na na choroby oraz niesprzyjające warunki atmosferyczne

smak naparu parzonego z ziaren Robusty jest wyraźny, mocny, intensywny i pobudzający

ten rodzaj kawy ma dość wysoką zawartość kofeiny - od 1,4% do aż 4%. Nie jest to więc gatunek, z którego napar można pić często i w dużych ilościach - raczej trzeba uważać, aby nie spożyć za dużo.

Robustę najczęściej używa się do produkcji kaw rozpuszczalnych

Gatunek kawy Coffea Liberica
jeden z mniej popularnych rodzajów kawy, ostatni z tych, które liczą się na rynku i sa używane do produkcji ziaren

udział w rynku nie przekracza 1 %

ziarna są duże, większe od ziaren Arabiki

w smaku podobna jest do naparu parzonego z ziaren Robusty, ma intensywny, ostry smak

Jaki rodzaj kawy wybrać?
Kawa kawie nierówna, wybór odpowiedniego gatunku może być więc kłopotliwy. Arabika jest łagodna w smaku, a jej napar ma głębię i kryje w sobie wiele smakowych nut. Robusta jest zupełnie inna - mocna, intensywna, ostra. Koneserzy wyrazistego espresso z pewnością docenią moc Robusty, jak również osoby lubujące się w kawach rozpuszczalnych oraz z cremą - Robusta jest bowiem wykorzystywana do wyrobu tego typu produktów. Natomiast fani delikatniejszych i bardziej wielowymiarowych smaków wybiorą Arabikę. Obecnie na rynku można znaleźć również mieszanki ziaren jednego i drugiego gatunku kawy w takich proporcjach, by wydobyć z obu to, co najlepsze i uzyskać oryginalny smak. Taka mieszanka zadowoli każdego konesera kawy i sprawi, że napój będzie miał zarówno moc, jak i odpowiednio delikatny smak.