Kawa mrożona jest napojem typowo letnim, cenionym przede wszystkim za swój smak i właściwości ochładzające. Dostępność i różnorodność tego typu kaw sprawia, że przestaje być ona wyłącznie napojem pobudzającym, a staje się deserem, którego nie sposób sobie odmówić. W najbardziej klasycznym wariancie kawa mrożona składa się z ostudzonej kawy i czterech kostek lodu.
Kawa mrożona – jak wykonać ją w domu?
Kawa mrożona — skąd pochodzi?
Kawa mrożona — Caffe Latte
Spośród wszystkich typów kaw mrożonych zdecydowanie największą popularnością cieszy się Café Latte, którą z łatwością można przyrządzić w warunkach domowych.
Składniki: 100 ml mleka, 100 ml zaparzonej kawy, 50 g cukru, 4 kostki lodu.
Sposób przygotowania: Najpierw należy zaparzyć kawę, posłodzić ją, a następnie ostudzić. W dalszej kolejności należy dodać do niej zimne mleko i pokruszone kostki lodu. Tego typu kawa najefektywniej prezentuje się w dużych szklankach.
Kawa mrożona — Cafe con hielo
Cafe con hielo to hiszpański wariant kawy mrożonej, który w Polsce cieszy się dużą popularnością głównej mierze ze względu na łatwość przyrządzenia. W celu przygotowania tego typu napoju należy uprzednio zaparzyć espresso i przelać kawę do szklanki wypełnionej lodem. Opcjonalnie wcześniej można przełożyć składniki Cafe con hielo do shakera i je ze sobą wymieszać.
Kawa mrożona — Frappuccino
Kolejną propozycją jest frappuccino — kawa mrożona, która stanowi połączenie klasycznej kawy i lodów. Zwolennicy tego typu napoju bardziej traktują go jako kompozycję smakową, która dzięki swojej słodyczy i kaloryczności z powodzeniem może zastąpić deser.
Składniki: 10 kostek lodu, 100 ml mleka, 100 ml kawy, 50 g cukru, łyżeczka cukru waniliowego, 100 ml lodów waniliowych
Sposób przygotowania: Na początku należy zaparzyć kawę, posłodzić ją i odstawić do ostygnięcia. Następnie wszystkie składniki wrzucamy do jednego pojemnika i blendujemy za pomocą blendera. Na samym końcu przelewamy napój do wysokich szklanek i dekorujemy wedle uznania (np. bitą śmietaną, czekoladą i cynamonem).
Kawa mrożona — jakie dodatki do niej pasują?
Przeczytaj również