14 maja 2018

Cappuccino – kiedy je podawać i jak je przyrządzić?

Kawa jak strój zakonny? Tak przynajmniej podają źródła - nazwa napoju wiąże się z kapucynami i jest aluzją do ich biało-brązowych habitów. Sama kawa nie jest jednak wyróżnikiem ascetycznego stylu życia. Dodaje się do niej spienione mleko (a nawet bitą śmietanę) oraz niewielką ilość sypkiej czekolady lub kakao. Kawa ma soczysty orzechowy kolor, a do smaku serwuje się ją często z gałką śmietankowych lodów.

Klasyczne cappuccino powinno składać się z 25 ml espresso, do którego wlewa się odpowiednio spienione mleko (około 125 ml). Mleko jest spieniane za pomocą gorącej pary, uwalnianej przez specjalną dyszę zanurzoną w naczyniu z tym napojem. Zgodnie z włoskim zwyczajem pianka na kawie cappuccino ma 1-2 cm grubości i charakteryzuje się kremową, ciekłą konsystencją. W piance nie powinny znajdować się widoczne pęcherze powietrza.

Trochę historii cappuccino

Dzieje tego napoju łączy się z pewnym włoskim zakonnikiem, kapucynem i wędrownym kaznodzieją - Markiem z Aviano oraz polskim oficerem Jerzym Kulczyckim. Zakonnik w przeddzień bitwy pod Wiedniem miał odprawiać mszę, do której służył zresztą Jan III Sobieski. Po wygranej bitwie do polskiego obozu trafiły porzucone przez Turków worki z kawą. Polski oficer próbował zaparzyć napój, ale wydał mu się on gorzki i niesmaczny, wówczas Marek z Aviano dolał do czarnego wywaru mleko, co zyskało uznanie wśród pijących. W taki oto sposób mocna kawa z kremową pianką zaczęła trafiać do coraz szerszego grona odbiorców, aby wreszcie stać się podstawą menu każdej szanującej się kawiarni. Kawę najlepiej podawać z rogalikiem. Z tym zwyczajem także związana jest historia. Gdy do Wiednia próbowali wtargnąć Turcy, to właśnie wiedeńscy piekarze podnieśli alarm. Z kolei po zwycięstwie ci sami piekarze uformowali z ciasta kształt półksiężyca - być może w podzięce naszemu wodzowi. Tak czy inaczej, tradycję spożywania rogalika do kawy pielęgnują też Polacy. Współcześnie często pijemy cappuccino, choć procedura jego przyrządzania jest łatwiejsza za sprawą ekspresów do kawy.

Jak przyrządzić wyjątkowe cappuccino?

Sposoby są różne - dla leniwych sklepy oferują nawet instanty do zalewania i łatwego wykonania. Umówmy się jednak - nie jest to cappuccino najwyższej próby. Aby zadowolić wymagające podniebienia, niezbędna jest nie tylko dobra kawa (ziarnista lub sypana), lecz także odpowiedni do jej parzenia sprzęt. Warto zainwestować w najwyższej jakości ekspresy marki Saeco. Są idealne do przyrządzenia kawy zarówno czarnej, jak i białej, estetycznie wyglądające i łatwe w konserwacji, dlatego powinny znaleźć się w każdym domu czy biurze. Ekspres Saeco Royal Gran Crema to model kompaktowy nadający się do częstego użytku. Dzięki stalowej obudowie jest trwały, a o temperaturę kawy zadba też podgrzewana tacka. Proporcje są łatwe do zapamiętania: ⅓ espresso, ⅓ podgrzanego mleka i ⅓ mlecznej piany. Spienione mleko powinno mieć temperaturą 63 stopni. Specjalna dysza, w którą wyposażony jest ekspres, unosi pianę do góry, mleko tymczasem opada w dół. Do przygotowanego espresso należy dodać delikatnie spienione mleko, najlepiej wlewać w sam środek filiżanki, stosując okrężne ruchy aż do jej brzegów. To gwarantuje równomierność rozlania całości.

Ekspres Saeco Aulika TOP RI jest wyposażony też w system One - Touch Cappuccino. Występuje również możliwość podłączenia do ekspresu bieżącej wody. Urządzenie cechuje się wyjątkowo dużą pojemnością zbiorników na wodę i kawę.

Cappuccino - warto pić to, co dobre

Jeśli jesteś amatorem czarnego trunku, musisz pamiętać, że na jego smak, a co za tym idzie na Twoją przyjemność, składa się kilka spraw: wysokiej jakości kawa, dobra woda i pierwszorzędny sprzęt do parzenia napoju.

Przeczytaj również