Ta strona używa ciasteczek. Pozostając na niej, zgadzasz się na ich wykorzystanie.    Rozumiem    Więcej informacji
 
x

Czy spełniliśmy Twoje oczekiwania
w zakresie naszej oferty?


Tak Nie

Jak możemy Ci pomóc?

        


Wyślij

Dziękujemy za wypełnienie formularza.
Nasz konsultant skontaktuje się z Tobą.

Dziękujemy za wybranie GetFresh - Twojego dostawcy wody Dar Natury

22 493 77 11
Dział sprzedaży
801 205 805
Obsługa klienta
Pracujemy od pon. do pt. w godzinach od 9:00 - 17:00
 


Miękka woda a twarda - jakie są różnice?


<
13 czerwca 2017


Woda źródlana Dar Natury

Każdy z nas wie, że woda może być miękka lub twarda, ale nie zawsze zdajemy sobie sprawę z różnic między nimi. Jest to jednak bardzo istotna kwestia. Na twardość wody wpływają zawarte w niej związki wapnia i magnezu. Sprawdźmy zatem, jakie dokładnie różnice występują między miękką wodą a twardą.



Twardość wody - co na nią wpływa?


Twardość wody to podstawowa cecha, która jest określana na podstawie występujących w niej kationów wapnia i magnezu, a niekiedy też żelaza i manganu. Dzieli się na węglanową (jest usuwana w procesie gotowania i wytrąca się w postaci osadu z kamienia) i niewęglanową (trwałą). Miękka woda ma małą zawartość składników mineralnych, a woda twarda posiada ich dużo większe ilości. Twardość wody użytkowej (tzw. kranowej) wynosi około 10 °n, woda zdatna do picia musi posiadać 60–500 mg CaCO3/d.

Twarda woda - wady i zalety:

  • ze względu na rozpuszczone w niej związki mineralne może mieć charakterystyczny posmak;

  • powoduje szybsze osadzanie się kamienia na sprzętach domowych (np. czajnik, pralka, kabina prysznicowa, umywalka);

  • twarda woda wymaga używania większej ilości środków myjących i detergentów;

  • woda o dużym stopniu twardości gorzej rozpuszcza kosmetyki, które trzeba dokładnie spłukiwać ze skóry;

  • może wysuszać wrażliwą skórę i powodować jej podrażnienia;

  • niekorzystnie wpływa także na włosy, przy niewłaściwej pielęgnacji mogą stać się matowe i przesuszone;

  • picie twardej wody nie wpływa jednak negatywnie na zdrowie człowieka. Zawiera ona minerały, których potrzebuje nasz organizm (magnez i wapń), osad jaki wytrąca nie jest zatem dla nas niebezpieczny.

Miękka woda - wady i zalety:

  • nie wpływa na smak potraw czy przyrządzanych napojów;

  • ma korzystny wpływ na naszą skórę, nie wysusza jej i dokładnie oczyszcza;

  • rozpuszcza kosmetyki, dzięki czemu mają one lepsze działanie;

  • przy miękkiej wodzie zużywa się znacznie mniej detergentów;

  • nie doprowadza do powstania mocnego osadu z kamienia, co wpływa na lepsze funkcjonowanie urządzeń gospodarstwa domowego,

  • nie dostarcza do organizmu cennych substancji mineralnych.

Woda do picia - jaka woda jest najlepsza?


Woda jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu, dlatego tak ważne jest codzienne uzupełnianie płynów. Każdego dnia powinniśmy wypić około 2 litrów wody. Nie bez znaczenia jest jej jakość i rodzaj. Najlepiej wybierać wodę bogatą w cenne substancje mineralne. Najważniejsze kationy, jakie powinny znaleźć się w jej składzie to magnezowy i wapniowy, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania serca i mózgu. Zapotrzebowanie na te pierwiastki jest bardzo wysokie, dlatego konieczne jest dostarczanie ich do organizmu. Optymalny dla człowieka skład mineralny zawiera woda źródlana Dar Natury, którą można zamówić zarówno do swojej pracy, jak i domu. Ma zdecydowanie lepszy smak niż tzw. kranówka i można wykorzystywać ją do gotowania oraz przyrządzania napojów.

Picie wody z odpowiednią zawartością składników mineralnych może zapobiec wielu problemom zdrowotnym. Wybierając wodę do picia, kierujmy się przede wszystkim jej składem.



Tagi:    miekka woda    twarda woda    twardosc wody    dar natury    osad z kamienia    woda do picia   


Dodaj komentarz

Nick*
Treść komentarza*

Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*

Dodaj kometnarz


>