27.03.2020

Najdroższa kawa na świecie – dlaczego jest taka wyjątkowa?

Poranna kawa to coś, bez czego wiele osób nie wyobraża sobie życia. Niezależnie od tego, czy preferujemy cappuccino, caffe latte, espresso, czy stosujemy tradycyjne metody parzenia, czy używamy ekspresu do kawy, ciemny napar lub kawa z mlekiem niezmiennie gości każdego dnia w naszych domach. Istnieje kilka podstawowych rodzajów kawy oraz jeden, który przez ekspertów jest uważany za luksusowy. Dlaczego kawa uzyskiwana z odchodów łaskunów jest taka dobra i droga? Poznajcie podstawowe informacje o kopi luwak!

Właściwości zdrowotne kawy

Nikomu nie trzeba chyba opisywać właściwości pobudzających, za które tak uwielbiamy kawę. Stoi za nimi oczywiście kofeina, która wpływa na ośrodkowy układ nerwowy i wywołuje takie pozytywne efekty, jak:

  • pozbycie się senności,
  • wzrost koncentracji,
  • zwiększenie refleksu,
  • przyspieszenie akcji serca,
  • podniesienie tempa przemiany materii.

Oprócz efektów, które pomagają nam w codziennym funkcjonowaniu, kawa ma również szereg właściwości, o których warto pamiętać.

Dzięki regularnemu piciu kawy zmniejszamy ryzyko wystąpienia choroby Alzheimera. To możliwe dzięki obecności alkaloidów, które przyswajane wraz z napojem blokują syntezę szkodliwego amyloidu b. Powstrzymuje to procesy zapalne w ośrodkowym układzie nerwowym i przyczynia się do zapobiegania problemom z pamięcią i koncentracją. Na tej samej zasadzie oparte jest przekonanie niektórych lekarzy o prewencyjnym wpływie kawy wobec występowania stwardnienia rozsianego.

Kawa obniża również ryzyko cukrzycy. Naukowcy udowodnili, że osoby, które wypijają 6 porcji kawy bezkofeinowej dziennie, zapadają na tę chorobę o około 30% rzadziej niż inni badani pod tym kątem pacjenci. Kawa kofeinowa działa podobnie, jednak nieco słabiej. 

Kawosze zapadają również rzadziej na chorobę Parkinsona. Ta choroba polega na stopniowej degradacji struktur mózgu, a jej objawami są przede wszystkim drżenie kończyn i problemy z zachowaniem równowagi. Lekarze nie są zgodni, co do tego, w jaki sposób kawa pomaga zapobiegać tej chorobie, jednak jedna z silniejszych teorii głosi, że cząsteczki kofeiny łączą się ze szkodliwymi dla mózgu neurotoksynami i zostają wraz z nimi wydalone z organizmu.

Kawa parzona (np. z ekspresu ciśnieniowego lub przelewowego) zapobiega również chorobom nowotworowym, przede wszystkim tym, które atakują narządy płciowe (macicę, jajniki czy prostatę). Jest to związane z właściwościami napoju, który jest zdolny do kontrolowania poziomu hormonów płciowych w organizmie. Dzięki swoim właściwościom moczopędnym espresso czy latte pomaga także zapobiegać chorobom układu moczowego, takim jak piasek czy kamienie w nerkach.

Ponadto kawa wspomaga regenerację tkanek i zawiera antyoksydanty. Stanowią one czynnik powstrzymujący proces utleniania w komórkach, co w prosty sposób prowadzi do zahamowania procesu starzenia. Regularne picie kawy pomaga na dłużej zachować młody, promienny wygląd skóry, odraczając moment pojawienia się pierwszych zmarszczek.

Najpowszechniejsze rodzaje kawy na świecie

Podstawowy podział kawy obejmuje dwa rodzaje: robustę i arabicę. Tę pierwszą uznaje się za kawę ,,gorszego gatunku”, ponieważ charakteryzuje się uboższą paletą smaków i bardziej gorzkim odczynem. Arabica uznawana jest przez baristów za ,,lepszą” gatunkowo kawę. Ma bogatszą paletę smaków i można w niej wyczuć różne nuty (np. słodkie, kwiatowe czy cytrusowe). Miłośnicy kawy niejednokrotnie cenią sobie oba te rodzaj ziaren, dlatego też częstą praktyką jest tworzenie ich mieszanek.

Dar Natury oferuje dostawy pakietów kawowych, wśród których znajdują się różne opcje do wyboru:

  • ,,Espresso” z linii Speciale Vending – mieszanka ziaren Arabiki i Robusty, przeznaczona do parzenia espresso, caffè americana, cappuccino oraz caffè latte;
  • ,,Dolce” z linii Speciale – łagodna kawa o delikatnym smaku, przeznaczona do parzenia napojów mlecznych: cappuccino i caffè latte;
  • ,,100% Arabica”  z linii Speciale – ziarna pochodzące z Ameryki Południowej, mająca aromatyczną nutę miodu oraz cytrusów. Jest przeznaczona do parzenia cappuccino i espresso.

Oferujemy również leasing ekspresów do kawy oraz urządzeń dystrybuujących i filtrujących wodę.

Kopi luwak – najdroższa kawa na świecie. W czym tkwi jej sekret?

Dlaczego kawa pozyskiwana z odchodów gryzoni stanowi najbardziej pożądany gatunek ziaren na świecie? Kopi luwak, bo tak nazywa się ten rodzaj kawy, pochodzi z Południowo-Wschodniej Azji, gdzie na wolności żyją wyjątkowe zwierzęta – łaskuny palmowe. To niewielkie ssaki, które żywią się owocami kawowca, jednak są w stanie strawić jedynie znajdujący się w nich miąższ. Nadtrawione pozostałości – przede wszystkim nasiona – są natomiast wydalane. Co ważne, łaskuny są zwierzętami dosyć wybrednymi – spożywają tylko najlepsze owoce, jakie są w stanie znaleźć. Przepuszczenie nasion kawowca przez układ trawienny zwierzęcia sprawia, że tracą swój gorzki smak i po oczyszczeniu możliwe jest zaparzenie kawy w najdoskonalszej postaci. To właśnie dlatego ta kawa jest tak bardzo ceniona przez koneserów, którzy są w stanie zapłacić około 1000 euro za kilogram tych wyjątkowych ziaren.