Ta strona używa ciasteczek. Pozostając na niej, zgadzasz się na ich wykorzystanie.    Rozumiem    Więcej informacji
 
x

Czy spełniliśmy Twoje oczekiwania
w zakresie naszej oferty?


Tak Nie

Jak możemy Ci pomóc?

        


Wyślij

Dziękujemy za wypełnienie formularza.
Nasz konsultant skontaktuje się z Tobą.

Dziękujemy za wybranie GetFresh - Twojego dostawcy wody Dar Natury

22 493 77 11
Dział sprzedaży
801 205 805
Obsługa klienta
Pracujemy od pon. do pt. w godzinach od 9:00 - 17:00
 


Wszystko co powienieś wiedzieć o kawie


<
30 sierpnia 2017


wszystko o kawie Segafredo

Kawa jest napojem znanym na całym świecie ze swoich pobudzających właściwości. Jej najdroższy gatunek – kopi luwak pochodzi z południowo-wschodniej Azji i jest wytwarzany z ziaren kawy, wydobywanych z odchodów łaskuna palmowego. Natomiast najpopularniejszym gatunkiem kawy na świecie jest Arabika, która stanowi ok. 70% światowego rynku kawowego.



W jaki sposób produkuje się kawę?

Osoby, które chcą wiedziećwszystko o kawie, z całą pewnością zainteresuje proces produkcji tego najpopularniejszego na świecie napoju. Kawa produkowana jest z palonych ziaren kakaowca – rośliny, która rośnie w krajach o klimacie tropikalnym, położonych w Azji, Afryce oraz Ameryce Południowej. Po raz pierwszy w Europie w znanej nam postaci kawa pojawiła się na  początku XVI w. Nie bez znaczenia jest to, że uprawa kawy związana jest z optymalnymi warunkami klimatycznymi. Wiodącym producentem kawy jest Brazylia, a zaraz za nią plasuje się Wietnam. Kawę uznaje się za najpopularniejszy napój na świecie oraz główne źródło kofeiny.

Gatunki kawy

Najpopularniejszym gatunkiem kawy jest Arabika, która uprawiania jest zarówno w Azji, jak i w Afryce oraz Ameryce Południowej. Charakteryzuje się ona stosunkowo niską (w porównaniu do innych gatunków) zawartością kofeiny oraz łagodnym i aromatycznym smakiem. Ten gatunek kawy wymaga odpowiednich uwarunkowań klimatycznych – najlepiej rośnie na terenach górzystych. Innym również popularnym gatunkiem kawy jest Robusta, która jest znacznie tańsza od Arabiki, głównie ze względu na to, że ma mniejsze wymagania, co do warunków hodowania. Robusta charakteryzuje się wysoką zawartością kofeiny oraz gorzkim posmakiem.

Rodzaje kawy i sposób jej podania

Jednym z popularniejszych rodzajów kawy jest espresso, które podawane jest w małych ceramicznych filiżankach  wraz ze szklaneczką wody do popicia. Mimo niskiej zawartości kofeiny charakteryzuje się silnymi właściwościami pobudzającymi i energetyzującymi. Przy przygotowaniu espresso należy pamiętać o zachowaniu odpowiedniej temperatury wody, jej ciśnieniu, a także ilości kawy. Oprócz espresso wśród innych popularnych rodzajów kawy można wymienić:

·         cappuccino, które zostało wynalezione przez mnichów. Jest to kawa z dodatkiem gorącego spienionego mleka,

·         cafe au lait  - kawa z mlekiem,

·         caffe latte – kawa z pojedynczym lub podwójnym espresso, podawana wraz ze spienionym mlekiem,

·         latte macchiato – kawa z pojedynczym espresso, mlekiem oraz mleczną pijaną,

·         kawa po wiedeńsku, która przygotowana jest z kawy z dodatkiem bitej śmietany i cynamonu.

Kawa właściwości – dlaczego warto ją pić?

Kawa jest znana przede wszystkim ze swoich właściwości pobudzających i silnie uzależniających. Oprócz tego wspomaga metabolizm i przyśpiesza wymianę materii, a także zapobiega chorobom układu krwionośnego. Ponadto regularne picie kawy pozwala na zwalczanie wolnych rodników, które są odpowiedzialne za proces starzenia się skóry. Co więcej, jak wykazały badania codzienne spożywanie kawy minimalizuje ryzyko choroby Parkinsona i choroby Alzheimera.



Tagi:    wszystko o kawie    kawa roslina    kawa arabica roslina   


Dodaj komentarz

Nick*
Treść komentarza*

Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*

Dodaj kometnarz


>