08.03.2019

Woda żywa czyli woda jonizowana – jakie są jej właściwości?

Mimo tego, że chyba większość z nas zdaje sobie sprawę z tego, jak ważne jest odpowiednie nawodnienie organizmu, bardzo często zapominamy o spożywaniu zalecanych ilości wody. W wyniku tego dochodzi niestety do zakwaszania organizmu, które może prowadzić do powstawania wielu groźnych chorób. Na szczęście istnieje na to sprawdzony sposób – regularne spożywanie wody żywej. Woda żywa, czyli woda jonizowana, jest substancją o wielu dobroczynnych właściwościach, która nie tylko pozytywnie wpływa na nasze zdrowie, lecz także może stanowić środek wspomagający leczenie wielu chorób.

Czym jest woda żywa, czyli woda jonizowana?

Woda jonizowana to woda, która posiada pH wyższe niż 7,5, czyli ma odczyn zasadowy. Dzięki temu odkwasza nasz organizm i przywraca mu równowagę kwasowo-zasadową. Specyficzna budowa cząsteczek wody jonizowanej sprawia, że przedostaje się do komórek ciała szybciej niż zwykła woda i szybciej też zapewnia nam odpowiednie nawodnienie. Regularne picie wody żywej skutecznie hamuje proces zakwaszania organizmu, co skutkuje szybszą regeneracją komórek i wolniejszym starzeniem się organizmu. Oczywiście to tylko niektóre z zalet spożywania tej dobroczynnej wody, którą warto na stałe włączyć do swoich codziennych przyzwyczajeń.

Wyjątkowe właściwości wody jonizowanej

Jakie są główne właściwości wody żywej? Przede wszystkim:

• zapewnia prawidłowe nawodnienie – procesy starzenia sprawiają, że z naszego organizmu zaczyna ubywać wody, co przyczynia się do słabszej pracy komórek wewnętrznych. Cząsteczki zawarte w wodzie jonizowanej są prawie dwa razy mniejsze od cząsteczek zawartych w zwykłej wodzie, przez co łatwiej przenikają przez błonę komórkową i szybciej rozprowadzają substancje odżywcze po całym organizmie;

• wspiera prawidłową pracę organów – organizm noworodka wykazuje odczyn zasadowy. W miarę starzenia organizmu odczyn ten zaczyna stopniowo przesuwać się w kierunku odczynu kwaśnego, co prowadzi do zaburzenia równowagi kwasowo-zasadowej. Procesowi temu skutecznie przeciwdziała właśnie woda jonizowana, która od razu po wypiciu zostaje wchłonięta, wspierając tym samym pracę narządów wewnętrznych;

• walczy z wolnymi rodnikami – te szkodliwe związki przyspieszają procesy starzenia w organizmie. Skutecznie walczą z nimi przeciwutleniacze, które możemy znaleźć chociażby w zielonej herbacie, soku z cytryny i wodzie alkalicznej. Ta ostatnia wykazuje jednak najskuteczniejsze działanie w neutralizowaniu wolnych rodników, a przy tym szybciej regeneruje komórki, co spowalnia proces starzenia organizmu;

• dostarcza większą ilość tlenu – woda jonizowana umożliwia dostateczne zaopatrzenie naszej krwi w potrzebny tlen;

• umożliwia skuteczną detoksykację – dopiero odpowiednia ilość wody pomaga w usuwaniu toksyn z naszego organizmu, które powstają w wyniku pracy narządów wewnętrznych i przemiany materii. Najlepiej sprawdza się w tym przypadku woda żywa, która ma małe napięcie powierzchniowe, zbliżone do wartości napięcia powierzchniowego krwi.

Jak zrobić wodę alkaliczną jonizowaną?

Wodę jonizowaną znajdziemy w sklepach internetowych, jednakże z łatwością możemy wykonać ją także w domu. Na przygotowanie takiego napoju istnieje kilka sprawdzonych sposobów.

Sposób 1: Do wykonania wody jonizowanej będą nam potrzebne 2 litry wody przegotowanej lub źródlanej od sprawdzonego producenta, sól himalajska oraz cytryna. Do wody należy dodać 1 łyżkę soli himalajskiej i 1 cytrynę pokrojoną w plastry, a następnie tak przygotowany napój odstawić na 12-24 godziny. Pamiętajmy, aby przechowywać wodę w temperaturze pokojowej.

Sposób 2: Aby przygotować wodę żywą, możemy także użyć sody oczyszczonej. W tym celu do 0,5 litra wody przegotowanej lub źródlanej wystarczy dodać ¼ łyżeczki sody oczyszczonej, a następnie dobrze zamieszać za pomocą drewnianej lub plastikowej łyżeczki. Napój jest gotowy do spożycia od razu.

Sposób 3: Do sporządzenia wody jonizowanej można także wykorzystać krople zasadowe. Wystarczy dodać je do 1 szklanki wody w proporcjach zalecanych przez producenta i napój jest gotowy do wypicia.