10.08.2017

Rodzaje kaw – która z nich jest najmocniejsza?

Osoby rozpoczynające dzień od kawy zwykle nie zastanawiają się, z jakich ziaren został wykonany ich napój. To duży błąd! Znając pochodzenie i cechy poszczególnych gatunków kawy, możemy znaleźć smak, który będzie najlepiej odpowiadał naszym oczekiwaniom, Rodzaj kawy ma ogromne znaczenie dla intensywności jej smaku oraz aromatu. Warto o tym wiedzieć, zanim zdecydujemy się na zakup konkretnego produktu.

Gatunki kawy - czym się wyróżniają?

Na świecie zwykle wyróżnia się dwa podstawowe gatunki kawy. Około 70% uprawianych ziaren należy do arabiki. Pozostałe 30% to robusta. Oczywiście, istnieją także gatunki mieszane (np. liberika i arabusta), ale procentowy udział ich upraw w światowym przemyśle kawowym jest tak niewielki, że zwykle nie bierze się ich pod uwagę. Amatorzy arabiki i i wielbiciele robusty od lat toczą ze sobą wojnę o to, która z kaw jest najlepsza. Warto więc wskazać podstawowe cechy każdej z nich.

  • Robusta - jest gatunkiem stosunkowo łatwym w uprawie, ze względu na niskie wymagania dotyczące położenia plantacji oraz odporność na choroby i szkodniki. Oczywiście, przekłada się to również na niższe koszty uprawy. Jeżeli chodzi o smak, do cech charakterystycznych robusty należą: duża gorycz, gęsta konsystencja, niewyszukany, bardzo delikatny aromat.
  • Arabica - uprawa tego gatunku jest związana z większym nakładem pracy i pieniędzy, ponieważ rośliny wymagają odpowiedniej wysokości położenia plantacji (od 1000 m do 2000 m n.p.m), niskiego ph gleby oraz stałej, wysokiej temperatury. Większe wymagania związane z uprawą przekładają się na bardziej różnorodny bukiet smakowy. W zależności od miejsca i sposobu uprawy, smak Arabiki może się znacznie od siebie różnić. Mamy więc odmiany o intensywnym, gorzkim smaku, ale także delikatne i kremowe, lekko cytrusowe, czekoladowo -orzechowe i wiele innych. Arabika czy robusta - który rodzaj kawy jest najlepszy?

Robusta czy arabika - który rodzaj kawy jest lepszy?

Wybór najlepszego rodzaju kawy nigdy nie będzie do końca obiektywny, ponieważ zależy od osobistych preferencji. Porównując te dwa gatunki pod względem mocy i intensywności, zdecydowanie bardziej wyrazista jest robusta.Jednocześnie, jej smak jest pozbawiony wyrafinowania i delikatności. Robusta ma także wyższą zawartość kofeiny (ok 2.7%). Z tego powodu, poleca się ją osobom, które oczekują od kawy przede wszystkim efektu pobudzenia i nie zależy im na niuansach smakowych. Natomiast ci, którzy zwyczajnie lubią kawę za jej smak i aromat, zwykle decydują się na arabikę. Ma ona bardziej wysublimowany, bogaty smak o wielu różnych odcieniach oraz niższą zawartość kofeiny (ok.1,5%). Aromat Arabiki nie jest ciężki, ale lekko czekoladowy i bardzo przyjemny. Aby uzyskać połączenie intensywności oraz szlachetności smaku - producenci kawy często łączą te dwa gatunki tworząc mieszanki. Stosują do tego różne proporcje. Zwykle przyjmuje się, że im wyższa zawartość arabiki tym lepiej. Za najlepsze gatunkowo produkty uznawane są kawy ziarniste o 100% zawartości ziaren arabika. Wykonany z nich napój, najlepiej przygotowany w ekspresie to prawdziwa rozkosz zarówno dla zmysłu smaku, jak i węchu. Ziarna Robusty są natomiast używane do przygotowania kawy rozpuszczalnej. Oczywiście, w procesie produkcyjnym, ich gorzki i ziemisty smak jest modyfikowany za pomocą różnych substancji pomocniczych. Właśnie dlatego kawa rozpuszczalna jest tak delikatna i kremowa. Nie może jednak konkurować z dobrym gatunkiem kawy ziarnistej przygotowanej w ekspresie.