23.08.2017

Poranna kawa w firmie – najlepszy sposób na początek dnia

Kawa to napój, który doskonale pobudza. Zawdzięcza to zawartości kofeiny, czyli substancji dodającej energii do działania. Na niektórych nawet sam zapach kawy działa motywująco do pracy. Nic więc dziwnego, że wielu pracowników po przyjściu do firmy oddaje się małemu rytuałowi wypicia porannej kawy. Dlaczego jest to dobry pomysł i lepiej wypić pierwsza kawę w pracy niż w domu?

Kawa o poranku - warto czy nie?

Poranne wstawanie jest dla wielu osób ogromnie trudne, a nawet po przespanej nocy nie mają energii do działania. W takiej sytuacji niemal od razu po przebudzeniu sięgają po kawę, często nawet bez zjedzenia śniadania. Osoby takie sądzą, iż jest to jedyny sposób, by obudzić się na tyle, aby być zdolnym do pracy czy nauki. Nie jest to jednak dobry pomysł, lepiej, aby pierwsza kawa o poranku była wypijana nie wcześniej, niż o 9:30. Dlaczego to takie ważne?

Jest to związane z poziomem kortyzolu w organizmie, czyli hormonu stresu. Zaraz po przebudzeniu osiąga on wysoki poziom nie trzeba się więc pobudzać dodatkowo kofeiną. Picie kawy w godzinach, gdy stężenie kortyzolu jest wysokie, może doprowadzić nawet do sytuacji, gdy organizm będzie znacznie mniej polegał na naturalnej energii, a zdecydowanie bardziej - na kofeinie. Najwyższe stężenie tego hormonu wypada na godzinę 8, a potem zaczyna spadać. I dopiero wtedy, gdy kortyzolu w organizmie jest coraz mniej, warto pobudzić się kawą i rozpocząć dzień w pracy.

Kiedy najlepiej wypić pierwszą kawę o poranku?

Optymalną godziną, o której warto wypić pierwszą kawę, jest godzina 9.30. Wtedy poziom kortyzolu zaczyna spadać, w związku z czym organizm potrzebuje dodatkowej dawki energii. Jednak nie jest to jedyny powód, dla którego najlepiej wypić kawę dopiero po przyjściu do pracy. Spożywanie tego napoju na pusty żołądek jest niezdrowe. Napar w pierwszej chwili doda energii, jednak po pewnym czasie równie szybko pojawi się zmęczenie, a dodatkowo wilczy głód. Lepiej więc rano dostarczyć organizmowi składników odżywczych w pożywnym śniadaniu, a dopiero później wypić kawę.

Poranna kawa w pracy - same plusy!

Wypicie kawy w biurze zamiast w domu, od razu po przebudzeniu, ma swoje zalety i to nie tylko zdrowotne.

  • Przede wszystkim jest do doskonały sposób na zrelaksowanie się przed rozpoczęciem pracy. Zapach kawy działa odprężająco, a jej smak pozwala zebrać siły na nadchodzący dzień pełen nowych zadań i wyzwań.
  • Poza tym, pijąc poranną kawę w pracy, możesz porozmawiać ze znajomymi z biura. Te kilka chwil rano, zanim wszyscy rozejdą się i usiądą do pracy przy swoich obowiązkach, można przeznaczyć na wymienie się ploteczkami czy porozmawianie o najnowszym filmie widzianym ostatnio w kinie. Taki czas także służy relaksowi i sprawia, że przyjemniej zabrać się do wykonywania zadań na dany dzień.

Jak widać zatem, zamiast wypicia kawy o poranku zaraz po przebudzeniu, warto zjeść w domu pożywne śniadanie i w ten sposób dodać organizmowi energii. Kawę natomiast najlepiej wypić w towarzystwie osób w biurze przed rozpoczęciem pracy, relaksując się przed dniem pełnym wyzwań i dodając sobie energii wtedy, gdy organizm rzeczywiście tego potrzebuje.