Ta strona używa ciasteczek. Pozostając na niej, zgadzasz się na ich wykorzystanie.    Rozumiem    Więcej informacji
 
x

Czy spełniliśmy Twoje oczekiwania
w zakresie naszej oferty?


Tak Nie

Jak możemy Ci pomóc?

        


Wyślij

Dziękujemy za wypełnienie formularza.
Nasz konsultant skontaktuje się z Tobą.

Dziękujemy za wybranie GetFresh - Twojego dostawcy wody Dar Natury

22 493 77 11
Dział sprzedaży
801 205 805
Obsługa klienta
Pracujemy od pon. do pt. w godzinach od 9:00 - 17:00
 


Kawa mrożona - jak wykonać ją w domu?


<
21 czerwca 2018


Kawa Segafredo

Kawa mrożona jest napojem typowo letnim, cenionym przede wszystkim za swój smak i właściwości ochładzające. Dostępność i różnorodność tego typu kaw sprawia, że przestaje być ona wyłącznie napojem pobudzającym, a staje się deserem, którego nie sposób sobie odmówić. W najbardziej klasycznym wariancie kawa mrożona składa się z ostudzonej kawy i czterech kostek lodu.

Kawa mrożona — skąd pochodzi?

Tradycyjna kawa mrożona pochodzi z Ameryki i stanowi ona połączenie zaparzonej kawy z cukrem z kostkami lodu. Co ciekawe, w klasycznej formie parzy się ją na zimno przez ok. 12 godzin. Sposób serwowania kawy mrożonej uzależniony jest przede wszystkim od kraju. W Niemczech dużą popularnością cieszy się kawa z lodami waniliowymi, w Tajlandii — ze śmietaną i aromatycznymi przyprawami, a we Włoszech — ze słodkimi syropami. W lecie kawę mrożoną można znaleźć w ofercie niemal każdej restauracji. Tymczasem domowa kawa mrożona może być równie dobra, jak ta przygotowana przez profesjonalnego baristę.  

Kawa mrożona — Caffe Latte

Spośród wszystkich typów kaw mrożonych zdecydowanie największą popularnością cieszy się Café Latte, którą z łatwością można przyrządzić w warunkach domowych.

Składniki: 100 ml mleka, 100 ml zaparzonej kawy, 50 g cukru, 4 kostki lodu.

Sposób przygotowania: Najpierw należy zaparzyć kawę, posłodzić ją, a następnie ostudzić. W dalszej kolejności należy dodać do niej zimne mleko i pokruszone kostki lodu. Tego typu kawa najefektywniej prezentuje się w dużych szklankach.

Kawa mrożona — Cafe con hielo

Cafe con hielo to hiszpański wariant kawy mrożonej, który w Polsce cieszy się dużą popularnością głównej mierze ze względu na łatwość przyrządzenia. W celu przygotowania tego typu napoju należy uprzednio zaparzyć espresso i przelać kawę do szklanki wypełnionej lodem. Opcjonalnie wcześniej można przełożyć składniki Cafe con hielo do shakera i je ze sobą wymieszać.

Kawa mrożona — Frappuccino

Kolejną propozycją jest frappuccino — kawa mrożona, która stanowi połączenie klasycznej kawy i lodów. Zwolennicy tego typu napoju bardziej traktują go jako kompozycję smakową, która dzięki swojej słodyczy i kaloryczności z powodzeniem może zastąpić deser.

Składniki: 10 kostek lodu, 100 ml mleka, 100 ml kawy, 50 g cukru, łyżeczka cukru waniliowego, 100 ml lodów waniliowych

Sposób przygotowania: Na początku należy zaparzyć kawę, posłodzić ją i odstawić do ostygnięcia. Następnie wszystkie składniki wrzucamy do jednego pojemnika i blendujemy za pomocą blendera. Na samym końcu przelewamy napój do wysokich szklanek i dekorujemy wedle uznania (np. bitą śmietaną, czekoladą i cynamonem).

Kawa mrożona — jakie dodatki do niej pasują?

Caffe Latte, Cafe con hielo i Frappuccino to tylko przykłady kawy mrożonej, bowiem można ją przyrządzić wedle własnych preferencji smakowych. Dużą popularnością cieszą się syropy do kawy oraz owocowe sorbety, które nadają kawie orzeźwiającego charakteru. Wśród popularnych dodatków do kawy mrożonej można wymienić także: konfitury, wiórki kokosowe, bitą śmietanę i kawałki owoców. Ciekawą propozycją są kawy z dodatkiem alkoholu np. likieru.

Tagi:    kawa mrozona    jak zrobic kawe mrozona    kawa mrozona przepis   


Dodaj komentarz

Nick*
Treść komentarza*

Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*

Dodaj kometnarz


>