27.03.2020

Cappuccino – kiedy je podawać i jak je przyrządzić?

Nawyk picia kawy jest w polskim społeczeństwie dość ugruntowany, choć nie stanowi takiej tradycji, jak np. we Włoszech. Nie mamy określonych pór w ciągu doby, kiedy wypada pić espresso lub można sobie pozwolić na latte. Ten napój jest jednak wyjątkowo popularny, zwłaszcza odkąd w powszechnym użytku znalazły się ekspresy ciśnieniowe oraz przelewowe. Pozwalają na profesjonalne przyrządzenie różnych rodzajów kawy. W niniejszym artykule przybliżymy podstawowe informacje o cappuccino.

Trochę historii cappuccino

Cappuccino to jeden z najpopularniejszych rodzajów kawy. Swoją nazwą nawiązuje do biało-brązowych habitów noszonych przez członków zakonu kapucynów. Cappuccino to bowiem kawa z mlekiem lub bitą śmietaną, posypana z wierzchu czekoladą lub kakao.

Według legendy ten rodzaj kawy upowszechnił się w Polsce już w czasach króla Jana III Sobieskiego. W przeddzień bitwy pod Wiedniem kapucyński zakonnik Marek z Aviano odprawił mszę za pomyślność wyprawy. Bitwa zakończyła się zwycięstwem Polaków, a w jej wyniku do obozu Sobieskiego trafiły porzucone przez Turków worki z kawą. Polski oficer Jerzy Kulczycki postanowił zaparzyć napój, jednak okazał się on nieprzyjemny w smaku. Wówczas kapucyn dolał do naczynia niewielką ilość mleka, tworząc pierwsze, aromatyczne cappuccino w Europie. Mocna kawa z mleczną pianką zaczęła się upowszechniać, aż w końcu zagościła w każdym domu XVII-wiecznej Polski.

Jak przyrządzić wyjątkowe cappuccino?

Przepis na kawę cappuccino jest stosunkowo łatwy do opanowania. Ponieważ to rodzaj tzw. białej kawy, musimy nauczyć się obsługiwać specjalną dyszę do mleka. Niekiedy mleko jest zastępowane bitą śmietaną, którą umieszcza się bezpośrednio na brązowej tafli średnio mocnej kawy. Całość pokrywa się sypką czekoladą lub kakao, a dodatkowo często podaje się z gałką lodów śmietankowych lub rogalikiem typu croissant.

Klasyczne cappuccino składa się z 25 ml espresso oraz 125 ml spienionego mleka. Mleko otrzymuje pożądaną konsystencję, gdy jest poddawane działaniu gorącej pary. Połączenie mleka z kawą następuje tuż po jego spienieniu w osobnym naczyniu, w którym jest umieszczona specjalna dysza do mleka. Biała pianka o kremowej konsystencji powinna wystawać na około 2 cm ponad taflę kawy, a w jej strukturze powinny uwidaczniać się pęcherzyki powietrza.

Taki sposób parzenia kawy pochodzi z Włoch, gdzie niezwykłą popularnością cieszą się ekspresy ciśnieniowe i przelewowe. Ekspres do kawy także w Polsce można zarówno zakupić, jak i wynająć, na podstawie umowy leasingowej. Na drugą z tych możliwości często decydują się przedsiębiorstwa, które chcą zapewnić swoim pracownikom stały dostęp do świeżego, energetycznego napoju.

Cappuccino – warto pić to, co dobre

Poranna lub popołudniowa kawa może nas postawić na nogi w nawet najbardziej niesprzyjających ku temu okolicznościach. Jej właściwości pobudzające, osiągane dzięki zawartości kofeiny, są znane na całym świecie. Mało kto wie jednak o innych dobrodziejstwach płynących z picia kawy.

Kawa (także cappuccino) zawiera antyoksydanty, których rolą jest powstrzymywanie procesu utleniania się komórek. Dzięki temu tkanki wolniej się starzeją i tracą swoją jędrność, a co za tym idzie, nasza skóra dłużej wygląda młodo.

Kawa zmniejsza również ryzyko wystąpienia wielu chorób, m.in. Alzheimera. Obecne w niej alkaloidy blokują syntezę amyloidu b, a przez to powstrzymują procesy zapalne w ośrodkowym układzie nerwowym. Sześć porcji bezkofeinowej kawy (jeśli cappuccino, to z odtłuszczonym mlekiem) zmniejsza zagrożenie cukrzycowe o prawie jedna trzecią, w porównaniu do prowadzenia takiego samego trybu życia, jednak bez regularnego spożywania tego napoju! Kawa kofeinowa działa podobnie, jednak nieco słabiej. Zmniejsza również ryzyko wystąpienia stwardnienia rozsianego oraz choroby Parkinsona. Wspomaga też regenerację tkanek, zapobiega chorobom nowotworowym, a także stymuluje mieszki włosowe, przeciwdziałając łysieniu. Dzięki swoim właściwościom moczopędnym, kawa (m.in. kawa z mlekiem) pomaga zapobiegać chorobom układu moczowego, takim jak piasek czy kamienie w nerkach.

Warto pamiętać, że parzenie prawdziwie smacznej i zdrowej kawy musi odbywać się przy użyciu doskonałego sprzętu i starannie wyselekcjonowanych ziaren. Dar Natury oferuje dostawy pakietów kawowych z najwyższej półki. Dostarczamy najlepszą włoską kawę Segafredo Speciale i dopasowujemy pakiety w zależności od potrzeb klienta. Oferujemy doskonały wybór trzech najwyższej jakości rodzajów kaw:

  • ,,Espresso” z linii Speciale Vending – mieszanka ziaren Arabiki i Robusty, przeznaczona do parzenia espresso, caffè americana, cappuccino oraz caffè latte;
  • ,,Dolce” z linii Speciale – łagodna kawa o delikatnym smaku, przeznaczona do parzenia napojów mlecznych: cappuccino i caffè latte;
  • ,,100% Arabica” z linii Speciale – ziarna pochodzące z Ameryki Południowej, posiadająca aromatyczną nutę miodu oraz cytrusów. Przeznaczona do parzenia cappuccino i espresso.

W ofercie Daru Natury znajdują się również ekspresy do kawy oraz inne urządzenia codziennego użytku. Zapraszamy do korzystania z naszych usług!