Ta strona używa ciasteczek. Pozostając na niej, zgadzasz się na ich wykorzystanie.    Rozumiem    Więcej informacji
 
x

Czy spełniliśmy Twoje oczekiwania
w zakresie naszej oferty?


Tak Nie

Jak możemy Ci pomóc?

        


Wyślij

Dziękujemy za wypełnienie formularza.
Nasz konsultant skontaktuje się z Tobą.

Dziękujemy za wybranie GetFresh - Twojego dostawcy wody Dar Natury

22 493 77 11
Dział sprzedaży
801 205 805
Obsługa klienta
Pracujemy od pon. do pt. w godzinach od 9:00 - 17:00
 


Rodzaje tworzyw sztucznych – czy wszystkie można wykorzystać w przemyśle spożywczym?


<
06 czerwca 2019


tworzywa sztuczne

Opakowania plastikowe, choć ostatnimi czasy napotykające coraz więcej przeszkód, wciąż są wszechobecne. Jednak wiele osób wciąż nie do końca orientuje się, jakie zastosowania mają poszczególne tworzywa czy które z nich są biodegradowalne. Poznaj rodzaje tworzyw sztucznych i dowiedz się, które z nich są odpowiednie do przechowywania żywności!



Podstawowy podział tworzyw sztucznych

Spośród rodzajów tworzyw sztucznych wymienić można kilkanaście podstawowych grup. Należą do nich:

  • tworzywa biopochodne – zwykle stosowane do produkcji opakowań, choć wykorzystywane bywają w różnych gałęziach przemysłu, jak rolnictwo czy motoryzacja. Ich właściwości często nie różnią się od właściwości tworzyw wytwarzanych z ropy naftowej,

  • tworzywa biodegradowalne – mogą zostać przetworzone do biomasy czy dwutlenku węgla za pomocą mikroorganizmów. Wykorzystywane są w rolnictwie, ogrodnictwie i przy wytwarzaniu opakowań na żywność,

  • tworzywa konstrukcyjne – wyjątkowo wytrzymałe, stosowane głównie w budownictwie, transporcie lub np. do tworzenia trwałych powłok,

  • żywice epoksydowe – występują zarówno w formach stałych, jak i ciekłych, w tym w klejach, farbach i lakierach. Wykorzystywane są też m.in. w lotnictwie, transporcie wodnym, astronautyce, a nawet w sztuce,

  • polistyren ekspandowany – ceniony ze względu na właściwości izolacyjne, choć stosowany jest też w produkcji opakowań żywności lub desek surfingowych,

  • fluoropolimery – ze względu na swoje właściwości stosowane są w materiałach ognioodpornych, do produkcji baterii czy implantów,

  • poliolefiny – to do nich należy większość najpopularniejszych tworzyw do produkcji opakowań na żywność czy butelek na wodę,

  • polystyren – stosowany głównie do produkcji folii i opakowań na żywność, w elektronice użytkowej czy w budownictwie,

  • poliuretany – zwykle stosowane w produkcji mebli, obuwia czy lodówek, a także w transporcie lub przy produkcji kleju,

  • polichlorek winylu – jeden z najstarszych rodzajów tworzyw sztucznych, uznawany jest za wyjątkowo szkodliwy dla zdrowia,

  • termoplasty – wyjątkowo łatwe w formowaniu, z czego korzystają producenci zabawek, szkieł okularowych, części samochodowych, butelek i opakowań, a nawet kamizelek kuloodpornych,

  • tworzywa termoutwardzalne – tzw. duroplasty. Stosowane są m.in. w produkcji mikroczipów czy powłok i lakierów, a także wypełnień dentystycznych.


Wykorzystanie zależy więc od właściwości tworzyw sztucznych. Które z nich najlepiej nadają się do przechowywania żywności?

Oznaczenia tworzyw sztucznych – typy opakowań.

Rodzaje tworzyw sztucznych, jakie dostępne są na rynku, najłatwiej rozpoznać dzięki widniejącym na opakowaniach symbolom. Na rynku występuje siedem takich oznaczeń:

  • 1 PET/PETE – poli(tereftalan etylenu) – to zwykle z tych tworzyw wytwarzane są butelki. Nie chłonie wody i jest wyjątkowo odporny na korozję i czynniki atmosferyczne,

  • 2 HDPE – polietylen o dużej gęstości – najczęściej wykorzystywany do twardych opakowań na detergenty. Niekiedy jednak można spotkać wykonane z niego opakowania i folii na żywność bądź zabawki dla dzieci,

  • 3 V/PVC –  poli(chlorek winylu) – najczęściej służy do produkcji folii do żywności, lecz także rur, ram okiennych czy płyt gramofonowych,

  • 4 LDPE – polietylen o niskiej gęstości – stosowany głównie do opakowań żywności, chociaż uważa się, że może on być mniej bezpieczny niż HDPE czy PP,

  • 5 PP – polipropylen – stosowany głównie do opakowań na żywność, lecz także m.in. rur czy przewodów elektrycznych,

  • 6 PS – polistyren – zwykle wykorzystywany w formie spienionej (styropian). Nie powinien być stosowany w opakowaniach produktów spożywczych,

  • 7 – inne – zwykle mieszanka innych rodzajów tworzyw sztucznych. Biorąc pod uwagę niepewność jego składu, lepiej unikać go w opakowaniach żywności.


Powyższe opakowania mogą zostać poddane recyklingowi tworzyw sztucznych. Warto przy tym pamiętać, że to polietylen o dużej gęstości oraz polipropylen najlepiej nadają się do wielokrotnego użytku w przechowywaniu żywności. Pozostałe znacznie lepiej będzie wyrzucić do odpowiednio oznaczonego pojemnika na śmieci.

Technologia tworzyw sztucznych jest niezwykle pomocna, jednak powinna być stosowana niezwykle ostrożnie. Toksyczny polichlorek winylu stosowany był niegdyś do przechowywania żywności. Obecnie jednak większość substancji jest znacznie lepiej przebadana, musimy jednak zwracać uwagę na to, co kupujemy.



Tagi:    tworzywa sztuczne w życiu człowieka    tworzywa sztuczne rodzaje    jak powstają tworzywa sztuczne       


Dodaj komentarz

Nick*
Treść komentarza*

Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*

Dodaj kometnarz


>